I Want It For Free. Kde sťahovať fotografie zdarma

Existujú úložiská fotografií, odkiaľ môžete zdarma sťahovať fotografie a používať ich online na web, facebook, instagram alebo offline na tlač. Ak budete sťahovať takéto fotografie, všímajte si rozmery, ktoré sú k dispozícii. Ako sprievodný obrázok k článku postačí rozmer do 800px na šírku. Pre tlač sťahujte v najvyššom možnom rozlíšení s najväčšími rozmermi v px.
Fotografie určené na web, odporúčam nechať zožrať Pandou. Viac v článku: Vešiate obrázky na web? Nakŕmte aj Pandu.

Uvádzam zoznam všetkých, mne známych, free fotobánk. Podeľte sa o tie svoje v komentári pod článkom.

1. Pixabay

Ohromujúce obrázky zdarma.
Viac ako 1,5 mil. obrázkov a videí zdieľaných veľkorysou komunitou.

Titulok na stránke pixabay.com neklame a skutočne tu nájdete fotky z každej oblasti (Jedlo/pitie, krása/móda, cestovanie, obchod/financie, zdravie/lekárske, ľudia, šport a mnoho ďalších).

Je dovolené kopírovať, modifikovať, distribuovať a používať obrázky, a to aj pre komerčné účely, všetko bez nutnosti žiadať o povolenia a bez platenia pridelenia. O tom hovorí akronym CC0 čiže Creative Commons Zero, ktorý nájdete vyobrazený ako logo alebo text pri fotografiách.

Pixabay
Pixabay
Fotky nájdené pod kľúčovým slovom "Cute".

2. Pexels

Best free stock photos in one place.

V Pexels môžete fotky vyhľadávať alebo aj objavovať! Stlačte „Discover“ v hornom menu pod Browse a vstúpite do kolekcií fotiek. Fotografie zoskupené pekne spolu podľa spoločnej témy alebo záujmu. Pekná možnosť ako objaviť fotografie, ktoré by Vám vyhľadávať cez kľúčové slová ani nenapadli.

Vyhľadávať a objavovať môžete aj videá.

Sťahovanie fotografií aj pre komerčné účely je opäť bez stresov, keďže podliehajú licencii CC0 – Creative Commons Zero.

Pexels
Vybrané fotky s námetom "Biela".

3. Unsplash

Beautiful, free photos.
Gifted by the world’s most generous community of photographers. ?

Všetky fotografie pokojne sťahujte pre osobné aj komerčné účely.

V dokumente Manifesto na stránke Unsplash sa dočítate o troch cieľoch tejto komunity: Share, Care, Create. Zdieľajme obsahy zdarma.  Starajme o tých, ktorý tento obsah dodávajú, napríklad zaslaním malého kreditu na účet fotografa. A tvorme, vytvárajme, pretvárajme.

Fotky zdarma
Fotografie zdarma z kolekcie Startup.

4. Canva

Umenie dizajnu vo Vašich rukách.

Canva je z iného súdka. Nepatrí medzi štandardné fotobanky, pretože Canva fotobankou primárne nie je. Nedá mi však neuviesť ju ako zdroj FREE fotiek, lebo vďaka Canve sa mi podarilo nájsť obrázky, ktoré by som inde nenašla. Pre vyhľadávanie v Canve skočte sem: canva.com/photos/free/.

Canva je jednoduchý online program na vytváranie krásnych grafík. Pri tvorbe si vyberáte z 50 tisíc templatov a z nekonečného množstva free fotografií. Určite sa do Canvy registrujte a nájdite si čas pozrieť si k nej inštruktážne video, ak chcete vytvárať grafiky ako od profesionála.

Po prihlásení môžete vyhľadávať aj v slovenčine. Týmto spôsobom som našla tak špecifickú free fotografiu ako je fotka pirôh.

Free fotky
Canva
Po registrovaní do Canvy vyhľadávajte pokojne aj v slovenčine.

5. Stockvault

Fotografie, ilustrácie a textúry pridávané každý deň.

Iniciatíva komunity fotografov a umelcov z celého sveta, ktorí sa rozhodli zdieľať svoju tvorbu s ostatnými, taký je stockvault.net

Free fotky
Stockvault
Z kategórie Light efects.

6. Freepik

Pre tých, ktorí okrem fotiek hľadajú aj vektorovú grafiku je tu freepik.

Dovolím si malú odbočku: kým klasická fotografia je rastrovou grafikou zloženou z jednotlivých pixelov, inou kategóriou sú napríklad logá. Tie vytvárajú profi grafici vo vektoroch. Vektor je vytvorený z bodov a kriviek. Oproti rastru má vektor tú výhodu, že pri zväčšovaní rozmerov nestráca na kvalite a výsledná grafika je stále jasná a ostrá. Vektorovú grafiku využijete pri návrhu loga alebo letáčikov určených pre tlač.

Preskúmajte vektory na freepik.com.

Free grafika
Freepik
Okrem obrázkov tu nájdete aj vektorovú grafiku, PSD súbory, ikony.

Vyššie spomenuté zdroje grafiky využívam denno-denne. Nižšie uvádzam tie, ktoré používam keď hľadám niečo špecifické ako ikony, vektorovú grafiku alebo také, na ktoré som narazila počas tvorby tohto článku a skutočne stáli za preskúmanie.

Ponúka 25550 free fotiek, obrázkov, clipart-ov a vektorovej grafiky. Väčšinou tu nájdete fotografie zachytávajúce fotografove potulky po celom svete. Ak hľadáte fotku zo špecifickej krajiny, vyskúšajte to s goodfreephotos, možno nájdete tú pravú.

Najlepšie veci na svete sú zdarma. Yeah! Ani netušia, ako silno sa stotožňujem s filozofiou, ktorú hlása Yeah Stock Photos hneď v úvode.  Skutočne tu nájdete IBA fotografie, ktoré sú poskytované zdarma pre aj pre komerčné využitie.  Ja som si tu svojich favoritov už našla, skúste aj vy yeahstockphotos.com

Fotobanka doplnená každý týždeň o stovky fotografií. Všetky spadajú pod CC0 licenciu, čiže zdarma pre komerčné i osobné využitie.

Vyžaduje sa spätný link na stránku odkiaľ sťahujete fotografiu. Verím, že túto nepríjemnú skutočnosť príjmete ľahšie, ak vám poviem, že tu nájdete úžasné fotky modelov a modeliek v rôznych situáciách. Od športujúcich modelov  cez rôzne profesie až po emočne ladené fotky osôb. Túto fotobanku využijete práve ak hľadáte fotografie osôb pre svoj projekt.

Organizovaná zbierka fotografií zdarma pre komerčné využitie. Fotky zoradené do kategórií ako: People, Business, Technology, Food and Drinks, Health, Education.

Fotografie zdarma bez nutnosti uvádzať meno alebo link na autora.

NegativeSpace fotky zdarma muffinwebs anezka palajova

Na túto galériu free obrázkov som narazila len nedávno (október 2019) ale hneď ma zaujala. Mnohé fotografie sú veľmi autentické. Pozor si treba dať len na sponzorované odkazy na „Related photos“ – po pravej strane, kliknutím na nich sa dostanete na stránku Shutterstock, kde sú už platené fotografie.

PIKWIZARD Fotografie zdarma muffinwebs anezka palajova

Fotobanka PIKWIZARD obsahuje viac než 1 milión skutočne kvalitných obrázkov a videí. Mnohé sú zdarma, pri tých platených nájdete označenie PREMIUM a po kliknutí na ne Vás budete presmerovaní na stránku platenej fotobanky. Na túto pre mňa neznámu fotobanku ma upozornila Killian Kelly z PIKWIZARD.

Buďme ohľaduplní k obsahu zdarma

Hovorí sa, že najlepšie veci sú zadarmo a ja tomu pevne verím. V online svete nájdete úžasné programy zdarma, množstvo hodnotných informácií a fotiek úplne bez poplatkov. Myslime na to, že za všetkým sú stále ľudia. Nadšenci ako fotografi s vášňou pre zachytenie okamihu… . Buďme ohľaduplní a uveďme link na ich tvorbu pod každou použitou fotografiou.

Ak dostanete chuť urobiť ešte niečo viac, vo väčšine fotobánk máte možnosť zaslať autorovi fotky nejaké to EURo na kávu.

Verím, že čím ohľaduplnejší budeme k ostatným, tým lepší pocit zo seba budeme mať.

Použité zdroje:

  1. FAQ. Pixabay. Dostupné na: https://pixabay.com/sk/service/faq/
  2. Photo licence. Pexels. https://www.pexels.com/photo-license/
  3. Manifesto. Unsplash. Dostupné na: https://unsplash.com/manifesto
  4. Cooking, Pies, Vareniki… Autor: Daria-Yakovleva. Canva. Dostupné na: https://www.canva.com/media/MACZiak0zm4
  5. Vyber fotografií v kategórii light effects. Dostupné na: https://www.stockvault.net/c/textures/light-effects/?s=l
  6. Výber fotografií v kategórii Vektor Nature. Freepik. Dostupné na: https://www.freepik.com/free-vectors/nature
  7. Sun behind the clouds in Pignon. Goodfreephotos. Dostupné na: https://www.goodfreephotos.com/haiti/sun-behind-the-clouds.jpg.php
  8. Img048. Yeahstockphotos. Dostupné na: http://yeahstockphotos.com/page/5/
  9. ImgF3GCFFRIX0. Stock Snap. Dostupné na: https://stocksnap.io/photo/F3GCFFRIX0
  10. Kid Boy Doctor Listens With Stethoscope. Autor: Alexey Sokolov. Dostupné na: https://photos.icons8.com/ok-lets-listen-to-this-patient-5b69746b8b65880001cc452a
  11. Handmade Brioche and Breads. Autor: geishaboy500. Dostupné na:  http://imcreator.com/free/food-drinks/handmade-brioche-and-breads
  12. Sunflower. Libreshot. Dostupné na: https://libreshot.com/sunflower/

Webové záležitosti z podobného súdka:

Pomyslite na niekoho, kto by si to rád prečítal:

Menu